Rzucenie palenia, lepsza organizacja dnia, mniej pracy, a więcej
czasu dla rodziny. Postanowienia noworoczne są tak różne, jak każdy z nas.
Jakie jest moje ?
Recykling żywności.
Za nami Święta Bożego Narodzenia, Sylwester, u niejednych zapewne
także inne przyjęcia. Tłumnie odwiedzamy sklepy, by zapełniać koszyki,
niezliczoną ilością produktów. Nasze domy pachną cytrusami, ziołami… Stoły suto
zastawione i …. Co dalej ?
Nie jestem zafiksowaną eko mamą. W naszej lodówce nie
znajdziesz stricte „bio” produktów, choć czytamy składy na opakowaniach.
Organiczne tkaniny ? Może tylko te z metką h&m.
ALE
Czy wiesz, że 33% produkowanej na świecie żywności trafia do
ŚMIECI ? I nie chodzi tu tylko o resztki po niedojedzonym obiedzie. Z 1 kg
ziemniaków powstaje około 400 g obierków !
Dlatego też, staram się maksymalnie wykorzystać każdy
produkt. Rozpisuję menu tygodniowe i tworzę listę zakupów. Nie tylko pozwala
nam, to zaoszczędzić parę groszy z domowego budżetu, ale i czas, który tracimy
stojąc w ulicznych korkach (wypalając w powietrze, w oparach spalin, kolejne
sumy) i sklepowych kolejkach. Recykling żywności, to także świetna zabawa !
Od czego zacząć ? Naucz się, jak mądrze przechowywać
produkty. Zanim zgłębiłam temat, duża część kupowanych przez nas warzyw nie
doczekała wykorzystania. Więdły, usychały lub po prostu… porastały biało
zielonym meszkiem – gniły… Jak to
zmienić ?
Owoce i warzywa, które nie lubią niskich temperatur :
- bakłażany –
optymalna temperatura, w której powinno się go przechowywać, to 10°C,
- dynie – nie
lubią niskich temperatur, w temperaturze poniżej 10°C może zgnić,
- pomidory –
zbyt niska temperatura zatrzymuje ich dojrzewanie, co wpływa niekorzystnie na
ich smak,
- ogórki,
- cukinie,
- rośliny
strączkowe,
- egzotyczne
owoce (w tym m. in. banany, papaja, cytrusy),
- jabłka,
- czosnek.
W towarzystwie jabłek oraz brzoskwiń inne owoce i warzywa
szybciej dojrzewają, np. sałata i ogórek szybciej żółkną, a awokado dojrzewa.
Odpowiedzialny jest, za to gaz - etylen, który stymuluje dojrzewanie owoców, a
także starzenie się roślin. Wydzielają go również: banany, awokado,
morele.
Co z pieczywem ?
Pieczemy sami lub kupujemy zapas tygodniowy i mrozimy, by
odpiec w piekarniku. Dzięki temu zawsze jest ciepłe i świeże.
Recykling – coś z niczego. Kilka sprawdzonych przepisów.
Pamiętaj nie kupuj składników specjalnie do przygotowania
tych dań. Użyj to, co masz w domu, zastępuj produkty, próbuj.
Liście rzodkiewki, rukola – pesto
Pesto, to zielony sos, który według tradycyjnej receptury
przygotowuje się z bazylii. Serwuje się go z makaronem, serami, ale także z
chlebem. Do wykonania potrzebujesz: liście np. rzodkiewki, ziarna np.
słonecznika lub orzechy, oliwa z oliwek, sól. Wszystkie składniki zblenduj na
pastę, dopraw do smaku solą. Ps. Ostatnio zrobiłam je z usychającej rukoli i
wyszło pyszne ! ;)
Czerstwe pieczywo – zupa, bułka tarta
Zupa chlebowa
Suche pieczywo wrzucam do garnka i delikatnie przypiekam.
Zalewam bulionem (proporcje zależne od ilości pieczywa) i gotuję, by chleb się
rozgotował. Blenduję na zupę krem i doprawiam ulubionymi przyprawami. Pyszna z
kleksem śmietany i grzankami lub boczkiem.
Z suchego pieczywa możecie przygotować również pudding
chlebowy – na słodko lub na słono.
Obierki ziemniaków – chipsy
To nie żart. Pyszne i chrupiące ! Moim zdaniem lepsze na
ciepło. Obierki z umytych ziemniaków, natrzeć olejem i solą (możecie dodać również
inne przyprawy np. paprykę, tymianek) piec w temperaturze ok. 180 - 200 stopni
( w zależności od mocy piekarnika, dostosujcie temperaturę „na oko”) na trybie
„góra, dół” przez około 15-20 minut. Następnie na około 5-7 minut włączyć grill
(góra) z termoobiegiem, by chipsy się suszyły.
Obierki pomarańczy – kandyzowana skórka pomarańczowa
Skórka z pomarańczy wersja dla leniuszków –takich jak ja ;)
Nie obieraj albedo (biała część), pokrój skórkę w drobną kosteczkę, wrzuć do
garnka i zalej wrzątkiem. Odcedź po około 2 minutach. Dzięki temu pozbędziesz
się goryczy. Ponownie zalej skórkę wodą, dodaj cukier ( na oko, przy skórce z 6
pomarańczy około 1,5 szklanki cukru), gotuj pod przykryciem, by cukier się
rozpuścił, a skórka zmiękła, przez około 30-40 minut.
Mrożenie : Ugotowaną skórkę odcedź i wyłóż na plastikową
deskę do krojenia. Po ostygnięciu włóż do zamrażalnika. Po około godzinie
możesz przesypać skórkę do woreczka :)
Obierki i ogryzki jabłek – kompot, zupa owocowa
Z obierków i ogryzków owoców ugotujesz pyszny kompot lub
zupę owocową.
Obierki marchwi, pietruszki, selera, zwiędła natka (warzywa
rosołowe), zielona część pora, trzon brokuła – wywar, kostki rosołowe
W skórkach warzyw znajduje się wiele cennych składników, nie
marnuj ich więc ! Z obierków i trzonów warzyw np. brokuła ugotujesz pyszną zupę
lub bazę do sosów. Wystarczy przelać bulion do pojemników na lód i zamrozić.
Domowe kostki rosołowe – gotowe ! :)
A może Wy też macie swoje sposoby na recykling żywności ? Jakie są Wasze postanowienia noworoczne ?