Długo
szukałam przepisu idealnego. Metodą prób i błędów powstał ten, niezastąpiony.
Składniki:
-2
szkl mąki
-1
łyżeczka soli
-1
łyżeczka cukru
-10
g drożdży
-2
łyżki oliwy
-150
ml ciepłej wody
Sos:
Przecier
pomidorowy ( z braku laku może być też ketchup :D ) , czosnek, zioła wedle uznania.
Mąkę przesiewamy do
miski, mieszamy z solą. Robimy wgłębienie, w które wkruszamy drożdże.
Zasypujemy cukrem, zalewamy wodą i opruszamy znajdującą się już w misce mąką.
Przykrywamy ścierką i odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce. Drożdże wyrosną
i powstanie zaczyn do naszej pizzy.
Kiedy drożdże wyrosną dodajemy oliwę i mieszamy ciasto łyżką.
Kiedy uzyskamy w miarę gładką konsystencję zagniatamy (w misce) ciasto ręcznie ok.
5 minut. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy na około godzinę by urosło.
Po tym czasie blachę piekarnika oprószamy mąką i
rozwałkowujemy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni C. (
góra + dół bez termoobiegu)
Na ciasto nakładamy sos oraz składniki – oprócz sera.
Pizzę pieczemy ok. 15 minut poczym wysuwamy z piekarnika i
posypujemy grubo serem. Przełączamy program na grill od gór + termoobieg i
pieczemy jeszcze około 5 minut.
SMACZNEGO !
Ale mi smaka narobiłaś na samą noc! :P
OdpowiedzUsuńUwielbiam :-*
OdpowiedzUsuńSos z koncentratu? Eeee, lepiej z pomidorow w puszce. Przy dluzszym gotowaniu zgestnieje I powstaje sos idealny, naturalny.
OdpowiedzUsuńPewnie, że z pomidorów najlepszy ale jak się nie ma czasu to trzeba sobie radzić :) Można samemu zrobić zapas pomidorków w słoiczkach mniaaaam :)
UsuńA ja polecam sos pomidorowy Divella wystarczy dodać zioła jest genialny :) a przepis identyczny stosuje :)
OdpowiedzUsuńteraz też kupujemy passaty, mają wiele zastosowań :)
OdpowiedzUsuń