niedziela, 17 sierpnia 2014

Pizza na cienkim cieście.




Długo szukałam przepisu idealnego. Metodą prób i błędów powstał ten, niezastąpiony.





Składniki:
-2 szkl mąki
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka cukru
-10 g drożdży
-2 łyżki oliwy
-150 ml ciepłej wody


Sos:
Przecier pomidorowy ( z braku laku może być też ketchup :D ) , czosnek, zioła wedle uznania.

Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Robimy wgłębienie, w które wkruszamy drożdże. Zasypujemy cukrem, zalewamy wodą i opruszamy znajdującą się już w misce mąką. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce. Drożdże wyrosną i powstanie zaczyn do naszej pizzy.

Kiedy drożdże wyrosną dodajemy oliwę i mieszamy ciasto łyżką. Kiedy uzyskamy w miarę gładką konsystencję zagniatamy (w misce) ciasto ręcznie ok. 5 minut. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy na około godzinę by urosło.
Po tym czasie blachę piekarnika oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni C. ( góra + dół bez termoobiegu)
Na ciasto nakładamy sos oraz składniki – oprócz sera.
Pizzę pieczemy ok. 15 minut poczym wysuwamy z piekarnika i posypujemy grubo serem. Przełączamy program na grill od gór + termoobieg i pieczemy jeszcze około 5 minut.

SMACZNEGO !

6 komentarzy:

  1. Ale mi smaka narobiłaś na samą noc! :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos z koncentratu? Eeee, lepiej z pomidorow w puszce. Przy dluzszym gotowaniu zgestnieje I powstaje sos idealny, naturalny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że z pomidorów najlepszy ale jak się nie ma czasu to trzeba sobie radzić :) Można samemu zrobić zapas pomidorków w słoiczkach mniaaaam :)

      Usuń
  3. Małgorzata Stryjecka17.02.2015, 11:08

    A ja polecam sos pomidorowy Divella wystarczy dodać zioła jest genialny :) a przepis identyczny stosuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. teraz też kupujemy passaty, mają wiele zastosowań :)

    OdpowiedzUsuń

Wszystkie komentarze są moderowane.