Jesteśmy w trakcie sezonu dyniowego.
Szczerze przyznam, że pierwszy raz właśnie w tym roku przygotowałam z nią danie. Sałatka urzekła wszystkich domowników i nie tylko. Mam więc nadzieję, że Wam również zasmakuje.
Składniki:
Opakowanie świeżego szpinaku
Dynia (ok. 0,5 kg)
Opakowanie sera feta
3-4 pomidory
6 łyżek pestek dynii
Pieprz cayenne lub chilli w płatkach
2 łyżki oleju
Dressing:
Ok. Pół szklanki oleju
1,5 łyżki octu jabłkowego
Sok zjednej pomarańczy.
Pieprz świeżo mielony
Dynię kroimy w kostkę wrzucamy do miski, dodajemy 2 łyżki oleju i pieprz cayenne lub chilli. Mieszamy by dynia obtoczyła się w przyprawach.
Szpinak myjemy, odrywamy grubsze końcówki liści i wrzucamy do miski.
Ser feta i pomidory kroimy w kostkę. Dodajemy do szpinaku.
Dynię grillujemy , smażymy na patelni ok. 10 min, aż zmięknie.
Na suchej patelni prażymy pestki dynii.
Do miski dodajemy ugrillowaną dynię oraz pestki.
W szklance mieszamy wszystkie składniki na sos, którym polewamy sałatkę.
Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkie komentarze są moderowane.