poniedziałek, 29 września 2014

Sałatka z grillowaną dynią


Jesteśmy w trakcie sezonu dyniowego. 
Szczerze przyznam, że pierwszy raz właśnie w tym roku przygotowałam z nią danie. Sałatka urzekła wszystkich domowników i nie tylko. Mam więc nadzieję, że Wam również zasmakuje.




Składniki:
Opakowanie świeżego szpinaku
Dynia (ok. 0,5 kg)
Opakowanie sera feta
3-4 pomidory
6 łyżek pestek dynii
Pieprz cayenne lub chilli w płatkach
2 łyżki oleju
Dressing:
Ok. Pół szklanki oleju
1,5 łyżki octu jabłkowego
Sok zjednej pomarańczy.

Pieprz świeżo mielony

Dynię kroimy w kostkę wrzucamy do miski, dodajemy 2 łyżki oleju i pieprz cayenne lub chilli. Mieszamy by dynia obtoczyła się w przyprawach.
Szpinak myjemy, odrywamy grubsze końcówki liści i wrzucamy do miski.
Ser feta i pomidory kroimy w kostkę. Dodajemy do szpinaku. 
Dynię grillujemy , smażymy na patelni ok. 10 min, aż zmięknie.
Na suchej patelni prażymy pestki dynii. 
Do miski dodajemy ugrillowaną dynię oraz pestki. 
W szklance mieszamy wszystkie składniki na sos, którym polewamy sałatkę. 
Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. 

Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkie komentarze są moderowane.