czwartek, 16 października 2014

Perfect brownie


Idealnie wilgotne, puszyste. Bez mąki. Rozpływa się w ustach i ciągle masz ochotę na więcej.


Przepis dostałam od „mojej” Agi.  Jej rodzinkę lepiej możecie poznać, przez ich bloga kurypisza.blogspot.com,  stronę technorady.pl, a od Krzysztofa – męża Agi możecie dowiedzieć się jakie gadżety są teraz na topie, oglądając serial Gadżet + na kanale domo +.
Pysznie gotują i mają ogromne serca ! Koniecznie musicie spróbować tego brownie.

Składniki:
100 g masła
125 g gorzkiej czekolady
30 – 50 ml wody
2/4 szklanki cukru
3 żółtka
3 białka

Część I
Masło,czekoladę i ¼ szklanki cukru rozpuścić w wodzie. Wystudzić.



Część II
Żółtka utrzeć na kogiel –mogiel z resztą cukru. Dodać do wystudzonej masy czekoladowej


Część III
Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z masą. Przelać do foremek.


Piec około 45 minut w 160 stopniach. Ciasto wyrośnie, a później lekko opadnie. Na górze powinna zrobić się chrupiąca skórka, a w środku jest mokre i mega rozpływające się w ustach. Im dłużej pieczone, tym mniej wilgotne.

Smacznego !





2 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie :) a tej masy na ile foremek Ci starczyło?

    OdpowiedzUsuń

Wszystkie komentarze są moderowane.