poniedziałek, 5 stycznia 2015

Postanowienie noworoczne - recykling żywności


Rzucenie palenia, lepsza organizacja dnia, mniej pracy, a więcej czasu dla rodziny. Postanowienia noworoczne są tak różne, jak każdy z nas. Jakie jest moje ?


Recykling żywności.

Za nami Święta Bożego Narodzenia, Sylwester, u niejednych zapewne także inne przyjęcia. Tłumnie odwiedzamy sklepy, by zapełniać koszyki, niezliczoną ilością produktów. Nasze domy pachną cytrusami, ziołami… Stoły suto zastawione i …. Co dalej ?

Nie jestem zafiksowaną eko mamą. W naszej lodówce nie znajdziesz stricte „bio” produktów, choć czytamy składy na opakowaniach. Organiczne tkaniny ? Może tylko te z metką h&m.

ALE

Czy wiesz, że 33% produkowanej na świecie żywności trafia do ŚMIECI ? I nie chodzi tu tylko o resztki po niedojedzonym obiedzie. Z 1 kg ziemniaków powstaje około 400 g obierków !

Dlatego też, staram się maksymalnie wykorzystać każdy produkt. Rozpisuję menu tygodniowe i tworzę listę zakupów. Nie tylko pozwala nam, to zaoszczędzić parę groszy z domowego budżetu, ale i czas, który tracimy stojąc w ulicznych korkach (wypalając w powietrze, w oparach spalin, kolejne sumy) i sklepowych kolejkach. Recykling żywności, to także świetna zabawa !
Od czego zacząć ? Naucz się, jak mądrze przechowywać produkty. Zanim zgłębiłam temat, duża część kupowanych przez nas warzyw nie doczekała wykorzystania. Więdły, usychały lub po prostu… porastały biało zielonym meszkiem – gniły…  Jak to zmienić ?

Owoce i warzywa, które nie lubią niskich temperatur :
- bakłażany – optymalna temperatura, w której powinno się go przechowywać, to 10°C,
- dynie – nie lubią niskich temperatur, w temperaturze poniżej 10°C może zgnić,
- pomidory – zbyt niska temperatura zatrzymuje ich dojrzewanie, co wpływa niekorzystnie na ich smak,
- ogórki,
- cukinie,
- rośliny strączkowe,
- egzotyczne owoce (w tym m. in. banany, papaja, cytrusy),
- jabłka,
- czosnek.
 W towarzystwie jabłek oraz brzoskwiń inne owoce i warzywa szybciej dojrzewają, np. sałata i ogórek szybciej żółkną, a awokado dojrzewa. Odpowiedzialny jest, za to gaz - etylen, który stymuluje dojrzewanie owoców, a także starzenie się roślin. Wydzielają go również: banany, awokado, morele. 

Co z pieczywem ?

Pieczemy sami lub kupujemy zapas tygodniowy i mrozimy, by odpiec w piekarniku. Dzięki temu zawsze jest ciepłe i świeże.

Recykling – coś z niczego. Kilka sprawdzonych przepisów.

Pamiętaj nie kupuj składników specjalnie do przygotowania tych dań. Użyj to, co masz w domu, zastępuj produkty, próbuj.

Liście rzodkiewki, rukola – pesto
Pesto, to zielony sos, który według tradycyjnej receptury przygotowuje się z bazylii. Serwuje się go z makaronem, serami, ale także z chlebem. Do wykonania potrzebujesz: liście np. rzodkiewki, ziarna np. słonecznika lub orzechy, oliwa z oliwek, sól. Wszystkie składniki zblenduj na pastę, dopraw do smaku solą. Ps. Ostatnio zrobiłam je z usychającej rukoli i wyszło pyszne ! ;)

Czerstwe pieczywo – zupa, bułka tarta

Zupa chlebowa
Suche pieczywo wrzucam do garnka i delikatnie przypiekam. Zalewam bulionem (proporcje zależne od ilości pieczywa) i gotuję, by chleb się rozgotował. Blenduję na zupę krem i doprawiam ulubionymi przyprawami. Pyszna z kleksem śmietany i grzankami lub boczkiem.
Z suchego pieczywa możecie przygotować również pudding chlebowy – na słodko lub na słono.

Obierki ziemniaków – chipsy
To nie żart. Pyszne i chrupiące ! Moim zdaniem lepsze na ciepło. Obierki z umytych ziemniaków, natrzeć olejem i solą (możecie dodać również inne przyprawy np. paprykę, tymianek) piec w temperaturze ok. 180 - 200 stopni ( w zależności od mocy piekarnika, dostosujcie temperaturę „na oko”) na trybie „góra, dół” przez około 15-20 minut. Następnie na około 5-7 minut włączyć grill (góra) z termoobiegiem, by chipsy się suszyły.

Obierki pomarańczy – kandyzowana skórka pomarańczowa
Skórka z pomarańczy wersja dla leniuszków –takich jak ja ;) Nie obieraj albedo (biała część), pokrój skórkę w drobną kosteczkę, wrzuć do garnka i zalej wrzątkiem. Odcedź po około 2 minutach. Dzięki temu pozbędziesz się goryczy. Ponownie zalej skórkę wodą, dodaj cukier ( na oko, przy skórce z 6 pomarańczy około 1,5 szklanki cukru), gotuj pod przykryciem, by cukier się rozpuścił, a skórka zmiękła, przez około 30-40 minut.
Mrożenie : Ugotowaną skórkę odcedź i wyłóż na plastikową deskę do krojenia. Po ostygnięciu włóż do zamrażalnika. Po około godzinie możesz przesypać skórkę do woreczka :)

Obierki i ogryzki jabłek – kompot, zupa owocowa
Z obierków i ogryzków owoców ugotujesz pyszny kompot lub zupę owocową.

Obierki marchwi, pietruszki, selera, zwiędła natka (warzywa rosołowe), zielona część pora, trzon brokuła – wywar, kostki rosołowe
W skórkach warzyw znajduje się wiele cennych składników, nie marnuj ich więc ! Z obierków i trzonów warzyw np. brokuła ugotujesz pyszną zupę lub bazę do sosów. Wystarczy przelać bulion do pojemników na lód i zamrozić. Domowe kostki rosołowe – gotowe ! :)

A może Wy też macie swoje sposoby na recykling żywności ? Jakie są Wasze postanowienia noworoczne ?

8 komentarzy:

  1. Małgorzata Stryjecka6.01.2015, 11:16

    Wiesz człowiek nie zdaje sobie sprawy z tego ! dzięki za ten wpis ,skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzymam kciuki ! U nas szczególnie pomagają też zakupy z dostawą do domu. Robię listę, zamawiam co trzeba i dzięki temu nie wrzucam do koszyka miliona produktów, które "zjadam oczami"...

    OdpowiedzUsuń
  3. zgarniam przepis na obierkowe chipsy! :)) fajny i przydatny post

    OdpowiedzUsuń
  4. smacznego ! i daj znać jak się udały, my bardzo lubimy tylko teraz ciążowa zgaga zaczyna mnie męczyć ....

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowe kostki rosołowe - genialne! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj tak :) zwłaszcza dla maluchów :) ale i do zrobienia sosu można wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O samorobnych kostkach rosołowych słyszałam, ale nie miałam pojęcia, że można je zrobić z "odpadów". Świetny post, idealny dla mnie, gdyż właśnie jestem w trakcie zmian naszego rodzinnego żywienia na zdrowsze, oszczędniejsze i eliminujące gotowe produkty :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakiś czas temu zamroziłam "łodygi" brokuła i użyłam ich potem do ugotowania wywaru, do jarzynówki będą świetne :)

    OdpowiedzUsuń

Wszystkie komentarze są moderowane.